Alex Curtean: „Trebuie să fim puternici din punct de vedere mental!”

Alexandru Curtean este unul dintre cei mai experimentaţi jucători din lotul nostru. La 35 de ani, mijlocaşul originar din Sibiu a ales Corvinul pentru a trăi, încă o dată, bucuria unei promovări în liga secundă, acolo unde Curtean a evoluat, ultima dată, pentru CSC Şelimbăr. Am stat de vorbă cu fotbalistul care are peste 200 de meciuri la nivelul primei ligi pentru a afla primele sale impresii legate de echipa noastră.

Alex, intrăm în a doua săptămână de pregătire la Hunedoara. Te-aş întreba, pentru început, cum ai ajuns să semnezi cu Corvinul?

În primul rând, aşa aveam contractul la Şelimbăr, nu a fost vorba de reziliere, ne-am strâns mâna şi fiecare dintre părţi îşi vede ce are de făcut pe mai departe. Au fost însă trei ani şi jumătate, frumoşi dar grei… cu o promovare în liga secundă, cu rezultate chiar bune şi la acest nivel, m-am simţit bine, am fost acasă, cum se spune, iar acum nu pot decât să le doresc multă baftă în această stagiune.

La Hunedoara, te-ai reîntâlnit cu Florin Maxim, cu care ai reuşit promovarea în liga a doua, dar cu care ai fost şi coleg, pe vremea când îmbrăcaţi, amândoi, tricoul Politehnicii Timişoara.

Aşa este, trebuie să spun că a fost factorul care a contat cel mai mult în hotărârea mea de a veni la Corvinul… să fiu sincer, nu mai plecam de acasă dacă nu era vorba de Max, de acest proiect de la Hunedoara şi de câţiva dintre colegii actuali cu care am mai colaborat şi în trecut şi pe care îi ştiam bine. Mi-am dorit să vin, să mă pregătesc foarte bine şi să ajut la îndeplinirea obiectivului: promovarea în liga a doua. Vreau ca în vară să reuşim şi să ne bucurăm cu toţii!

Cum vezi lotul actual, unul care pare mai experimentat decât cel de anul trecut?

Sunt fotbalişti care au jucat chiar şi la Liga I, spre deosebire de Şelimbăr, une erau jucători din zonă, cu care am format un grup foarte solid, iar asta s-a văzut în rezultatele noastre. La Hunedoara e un lot valoros, îmi place ce am găsit aici, condiţiile, modul de pregătire… dar avem de muncit pentru a nu se mai repeta eşecul de anul trecut. Sigur toată lumea a câştigat din acea experienţă şi eu cred că se va vedea în meciurile din acest an. 

E o presiune suplimentară faptul că îmbrăci tricoul Corvinului, dacă mai putem vorbi de acest lucru în ceea te priveşte?

Poate la 17-18 ani simţeam altfel presiunea, dar în timp am învăţat că presiunea poate deveni utilă, să devină ceva care să te impulsioneze, să fii bărbat pe teren, să înveţi să faci acest lucru. E foarte frumos să joci în faţa unui stadion cât mai plin, să joci în deplasare şi acolo să simtă şi cei care te găzduiesc că, uite, a venit Corvinul! Sunt jucători care sunt învăţaţi cu acest lucru, iar noi, cei mai experimentaţi, avem datoria de a le insufla şi tinerilor acest lucru. Trebuie să fim foarte puternici din punct de vedere mental.

O să împlineşti, anul acesta, 36 de ani. Simţi că vine momentul să îţi agăţi ghetele în cui sau, din contră, vrei să mai joci câţiva ani la un nivel apreciabil?

Sincer, în ultima perioadă, m-am gândit şi la asta… ştii cum e, când eşti fotbalist, vrei să joci mult, să bifezi multe minute, dacă te pregăteşti bine. În momentul când nu se mai întâmplă acest lucru, te gândeşti, invariabil, şi să faci pasul în spate. Sincer, în cazul meu, dacă nu aş mai fi avut plăcerea de a juca fotbal, rămâneam acasă. Eu am venit însă la Hunedoara să mă pregătesc bine, să îmi câştig postul de titular, să mă impun şi să joc din plăcere. Dacă nu pot să fac asta, cu siguranţă le agăţ în cui… la revedere şi mulţumesc fotbalului pentru tot ceea ce mi-a oferit!

Ce face diferenţa într-un moment în care îţi doreşti promovarea, locul întâi, indiferent de eşalon?

Mentalul, dorinţa, ardoarea, concentrarea! Sunt mulţi factori… grupul, modul de pregătire. Dar, în princpiu, având în vedere sistemul de desfăşurare a campionatului, cred că vorbim de concentrare şi atenţie la toate detaliile. Dacă ne pregătim cum se cuvine, dacă avem grupul sudat, nu văd cum să nu culegem roadele muncii noastre. Eu, unul, de abia aştept să începem jocurile oficiale şi să, clădim, pas cu pas, drumul spre revenirea în liga a doua. Mai ales că aici, la Hunedoara, lumea ştie bine fotbal, este tradiţie, se va face şi un stadion nou, putem pune fundaţia unui proiect frumos. 

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *